Eindhovens Dagblad: ‘anderhalvemeterpolitie’ in de maak; dit systeem uit Eindhoven kan toezien op coronaregels.

Anderhalve meter afstand houden in de supermarkt, op het station, op het Stratumseind, tijdens een concert. We moeten eraan gaan wennen, zegt de overheid. Maar wie gaat daarop toezien? Een Eindhovens bedrijf werkt aan een oplossing: slimme camera’s die feilloos registeren wie lak heeft aan de nieuwe omgangsvormen.  

En wie gaat dat handhaven? Toen premier Mark Rutte het nieuwe woord anderhalvemetersamenleving afgelopen week diverse keren herhaalde tijdens zijn persconferentie werd die vraag direct door velen gesteld. Want hoe gaan we dat doen straks op school, in de trein, in de horeca, de supermarkt, het ziekenhuis, de weekmarkt in Helmond en in het Philips Stadion? Een Eindhovens bedrijf denkt daarvoor een oplossing te hebben. De digitale oogjes van ViNotion zijn in staat om veel mensen tegelijk in de gaten te houden. Slimme software kan de beelden van camera’s analyseren en in een fractie van een seconde de afstand tussen personen meten.

Gedrag

Met als doel mensen te wijzen om wat voorlopig als de nieuwe norm moet worden gezien: het houden van andere halve meter afstand. Het systeem kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een omroepinstallatie of beeldschermen om personen aan te spreken op gedrag. ViNotion heeft bestaande technologie inmiddels zo aangepast dat een dergelijk camera-analysesysteem binnen een week te installeren is in openbare ruimten, ziekenhuizen, supermarkten en stations. Dat zegt Azem Kariman van ViNotion.

Pietje en Klaasje

Dat bedrijf is geen onbekende in de regio. Samen met de TU/e, Defensie en TNO ontwikkelde het twintigkoppige bedrijf vorig jaar een systeem om bermbommen op te sporen in Irak en Afghanistan. Ook herkennen de systemen dreigende vechtpartijen op het Stratumseind of pechgevallen of afgevallen lading op de A2. En nu dus ook of ‘Pietje’ op minder dan anderhalve meter van ‘Klaasje’ loopt.  

Het handhaven van de nieuwe omgangsvormen zorgt voor hoofdbrekens. Zo maken gemeenten hoge kosten voor het toezien op naleving van de coronaregels. Rotterdam zet dit paasweekeinde camerawagens in tegen overtredingen. Eerder werd bekend dat opsporingsinstanties alleen nog ingrijpen bij zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden. Het is een voorbode van wat ons te wachten staat, denkt Kariman. ,,We zullen grote groepen mensen moeten monitoren. Straks, als we weer naar werk of school gaan, zijn we als koeien die weer de wei in moeten.”

Trein

Het bedrijf zegt dat onder meer supermarkten concrete interesse tonen in het ‘corona-systeem’. Kariman: ,,De NS wilde weten of het systeem ook kan rekenen naar het optimale aantal personen in de trein, met inachtneming van de anderhalve meter afstand.”

bron: https://www.ed.nl/eindhoven/digitale-anderhalvemeterpolitie-in-de-maak-dit-systeem-uit-eindhoven-kan-toezien-op-coronaregels~adb1add3/