Innovatieve primeur: verkeerstellingen op basis van dronebeelden

Persbericht 2 maart 2018, Eindhoven

ViNotion is specialist op het vlak van geautomatiseerde videoanalyse. Gebruikmakend van Machine- en Deep Learning realiseert ViNotion onder de naam ‘ViSense TrafficDynamics’ oplossingen waarmee verkeer met een camera automatisch en real-time gedetecteerd en geclassificeerd kan worden. Hiermee kan inzicht worden verschaft in de dynamiek van verkeer. Denk hierbij aan onder andere aantallen, snelheid, verplaatsingspaden, GPS posities, dichtheid, congestie en nog veel meer. Deze meetresultaten maken het mogelijk om sturing te geven en infrastructuur zo aan te passen dat het verkeer optimaal door kan stromen.

In samenwerking met Antea Group heeft ViNotion in opdracht van Rijkswaterstaat een project voltooid om ook verkeer te kunnen tellen vanuit een drone. Tijdens deze proef werd onderzocht in hoeverre automatische tellingen in camerabeelden vanuit een drone mogelijk zijn, en of de inzet van een drone veilig is. Het tellen van verkeer met een drone biedt vele voordelen, zoals bijvoorbeeld het snel kunnen meten van verkeersstromen op plaatsen waar geen bestaande camera’s aanwezig zijn, of het verkrijgen van een veel hoger cameraperspectief. ViNotion heeft hierbij onderzocht of het geautomatiseerd analyseren met een drone daadwerkelijk een hoogwaardig alternatief is voor het tellen van verkeer met de traditionele lussen of waarnemers.

Voor dit specifieke drone project van Rijkswaterstaat werd gemeten bij de aansluiting Muiden op de A1 snelweg. Er werd gebruik gemaakt van een tethered drone, een drone die met een draad verbonden is met de grond. De inzet van een tethered drone is veiliger dan een conventionele drone en doordat de stroomvoorziening wordt gevoed via de draad kan de drone ontzettend lang in de lucht blijven. ViNotion heeft zorg gedragen voor de beeldanalyse en detectie van voertuigen. Hiervoor heeft ViNotion met behulp van Deep Learning het ViSense TrafficDynamics systeem geleerd om voertuigen te herkennen met het cameraperspectief vanuit een drone.

Het resultaat was een indrukwekkende 97% nauwkeurigheid, vergelijkbaar met een handmatige telling vanaf de grond door een menselijke teller. Daarnaast is het systeem in staat om alle rijrichtingen op een complex kruispunt gelijktijdig te analyseren, terwijl menselijke tellers slechts een beperkt aantal rijrichtingen kan tellen. De inzet van de drone bleek erg veilig omdat de drone niet weg kon vliegen zonder de stroomvoorziening te verliezen. Een ander voordeel van dit systeem is dat gedurende lange tijd worden gemeten. Door de vrijheid van positionering van de drone en de snelheid van opzetten van de meting, kan op elk verkeerspunt in korte tijdsduur een nauwkeurige meting worden gedaan.

Verkeerstellingen met een drone zijn dus niet alleen mogelijk, maar zijn een veilig en nauwkeurige oplossing. Vanaf heden biedt ViNotion in samenwerking met Antea Group verkeerstellingen vanuit drones commercieel aan. Wilt u een meting uitvoeren? Neem contact op met Azem Kariman via email: azem.kariman@vinotion.nl of telefoon: (0)40 23 66 761.

ViNotion wil graag Antea group en Rijkswaterstaat bedanken voor een prettige en succesvolle samenwerking binnen dit project.