Nauwkeurigheid cameratelling niet te evenaren door metingen via Bluetooth en WiFi

In samenwerking met de Gentse Universiteit heeft ViNotion de bezoekers geteld tijdens de Gentse Feesten in België, gedurende de zomer van 2013. De partijen hebben tijdens het evenement de passanten geteld met cameratelsystemen en met metingen van mobiele telefoons met actieve Bluetooth en WiFi signalen. De resultaten van deze tellingen worden ingezet voor een betere en veilige doorstroom van de menigte.

De Gentse feesten zijn een van de grootste volksfeesten van Europa, met dit jaar een bezoekersaantal van 1,3 miljoen. Tien dagen lang is het feest in het hele centrum, verspreid over verschillende locaties.

Het cameratelsysteem telde het bezoekersaantal met een nauwkeurigheid van ruim boven de 90%. Na vergelijking met de metingen van de aanwezige Bluetooth en WiFi signalen blijken de resultaten van de cameratelling tot 5 keer nauwkeuriger. Het lijkt erop dat de nauwkeurigheid van draadloze signalen door externe factoren varieert en daarom af hangt van de locatie en het tijdstip van de meting. De tellingen via de camera zijn constant en presteren met hoge nauwkeurigheid. Het meten van draadloze signalen blijkt wel zeer geschikt voor het bieden van relevante aanvullende informatie, zoals de paden van mensenstromen tussen verschillende locaties, gemiddelde verblijftijden en het aantal keer dat personen het evenement herhaald bezoeken. Voor meer uitgebreide analyses is de combinatie van beide systemen dus een goede oplossing.