PASSAnT Project: Innovatie voor veiligere havens en transport

10 April, 2018

Havens zijn belangrijke logistieke knooppunten met grote economische waarde. Ook criminelen proberen hiervan te profiteren. Daarom moet werk gemaakt worden van een geavanceerde aanpak zonder dat die de operationele activiteiten van de havens belemmeren of beperken.

Komende drie jaar zal ViNotion als onderdeel van het ‘PASSAnT’ project in de havens van Oostende en Moerdijk experimenteren met innovatieve oplossingen voor slimme observatietechnieken zodat de veiligheid in de haven gehandhaafd blijft.

Op meerdere plaatsen in de havens laten wij slimme camera’s plaatsen. Samen met specialisten van de Technische Universiteit Eindhoven en Omines Internetbureau ontwikkelen wij speciale algorimes die het mogelijk maken om beelden te analyseren van mensen of voertuigen, bewegingssnelheid te meten, of kentekens op voertuigen te herkennen.
Zo ‘leren’ de camera’s de normale patronen van havenarbeiders en bestemmingsverkeer en registeren we abnormaal gedrag. De afwijkende patronen worden door Securitas en Tein Technology in een verkoepelend veiligheissysteem in een centrale meldkamer geïntegreerd.

Op het eind van deze experimentele fase zullen de nieuwe veiligheidsmaatregelen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenteel. Die kunnen ook in andere havens, in terminals of op bedrijventerreinen zorgen voor een betere veiligheid.

Het project draagt de naam PASSAnT ‘PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals’ en kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen-Nederland.

Voor meer informatie: http://www.passant.info
Nieuwsartikel Omroep Brabant: Is mensensmokkel via Moerdijk te voorkomen? Projectgroep werkt aan slimme oplossingen