ViNotion helpt de Nederlandse Defensie in de wedloop tegen bermbommen

Defensie is weer een stap dichterbij om ongelukken met bermbommen te voorkomen.

In een onlangs afgesloten project voor het Ministerie van Defensie heeft ViNotion samen met de TU/e, TNO en CycloMedia een systeem ontwikkeld dat vanuit een rijdend voertuig vroegtijdig waarschuwt voor mogelijke Improvised Explosive Devices (IED’s), in de volksmond ook wel bermbommen genoemd.

In het verleden heeft het consortium al proeven gedaan met een camera op een militair voertuig. Dit systeem had beperkte mogelijkheden omdat de positie van het voertuig slechts een meter mocht afwijken van de positie waaruit het verleden beeld was opgenomen. Het nieuwe systeem is voorzien van twee high-end videocamera’s en een nauwkeurig positioneringssysteem. De geavanceerde beeldanalyse van ViNotion verwerkt live de camerabeelden en reconstrueert een 3D beeld. Dit beeld wordt vergeleken met de 3D beelden van eerdere patrouilles en merkt verdachte veranderingen op. Het systeem blijft betrouwbaar functioneren, ook wanneer de positie van het voertuig 7 meter afwijkt t.o.v. de posities van eerdere opnames, zelfs bij veranderende lichtomstandigheden.

In het voertuig bevindt zich een beeldscherm waarop de veranderingen in beeld worden gemarkeerd, zodat de militairen hun aandacht kunnen richten op deze mogelijke bedreiging.

Dankzij het succes van dit onderzoeksproject zal ViNotion verder gaan met de ontwikkeling van een operationeel systeem als onderdeel van het IED detectie programma van het European Defence Agency.