ViNotion ontvangt ITEA Award of Excellence voor PS-CRIMSON

De presentatie tijdens een online awards show.

Persbericht. Eindhoven, 9 september 2020. 

 Een overzicht van de stad in één oogopslag binnen 5 seconden
ITEA Award of Excellence for PS-CRIMSON 

Steden digitaliseren tegenwoordig steeds meer diensten zoals het verzamelen van gegevens voor mobiliteit, veiligheid en communicatie met de burger. Deze gegevens zijn nodig om een ​​steeds dynamischer en complexere stad te kunnen besturen. De autoriteiten moeten echter nog steeds de informatieversnippering aanpakken die wordt veroorzaakt door een gebrek aan gemeenschappelijke platforms, toolsets en gescheiden gegevens per afdeling. Het ITEA-project PS-CRIMSON, een samenwerking van zes academische en industriële partners uit Nederland en Canada, ontwikkelde een uniek 3D slim digitaal model dat alle verzamelde gegevens combineert op één gemeenschappelijk platform. Met dit platform kan de openbare veiligheid en rampenbeheersing worden verbeterd, zo blijkt uit pilotprojecten in Eindhoven en Vancouver. Vandaag werd PS-CRIMSON bekroond met de ITEA Award of Excellence, uitzonderlijk in twee categorieën, namelijk Exploitatie en Unieke zakelijke partnerschappen.

Het consortium PS-CRIMSON levert een platform dat dient als één toegangspunt voor stadsvertegenwoordigers. Het vergemakkelijkt het verzamelen, delen, beheren, analyseren en verspreiden van gegevens vanuit openbare en particuliere stedelijke infrastructuren en bronnen. De hele stad krijgt één toegangspunt tot een Smart City-platform in plaats van verschillende soorten systemen tussen verschillende afdelingen. Het bespaart hen veel tijd en geld en geeft hen één overzicht van alle gegevens die ze verzamelen, waardoor ze deze kunnen combineren en er snel naar kunnen handelen. De focus ligt op de domeinen openbare veiligheid en rampenbeheersing, waar de voordelen van het platform uitermate belangrijk zijn.

Verbetering van de openbare veiligheid en rampenbeheer

De gemeente Eindhoven en Vancouver waren vanaf het begin betrokken bij het ontwerp en de uitvoering. Dit resulteerde in twee technologiedemonstraties in twee use-cases, gericht op openbare veiligheid en rampenbeheersing. De volgende scenario’s illustreren de mogelijkheden:

Voor de openbare veiligheid moet een stad die momenteel verantwoordelijk is voor videobewaking mogelijk tot wel zestig live-schermen in de controlekamer monitoren. Daarnaast krijgt hij gedurende de dag tientallen telefoontjes van lokale burgers en agenten over verdachte gebeurtenissen. Dankzij de resultaten van PS-CRIMSON kon deze persoon nu met één enkel scherm werken en, eenmaal ingelogd, virtueel door een 3D-model van de stad lopen en alles wat er gebeurt in één oogopslag zien.

Op de achtergrond monitort software alle stadsgegevens en filtert relevante gebeurtenissen uit die aandacht vereisen. Deze voorverwerkte informatie stelt de stadsvertegenwoordiger in staat om in een fractie van een seconde beslissingen te nemen, verbanden te zien tussen de verschillende gegevens en vooral om controle te hebben. Wanneer iemand bijvoorbeeld een mobiele foto naar de politie stuurt, kan de zoekmachine op 10 meter nauwkeurig bepalen waar het incident plaatsvindt. Looproutes van voetgangers kunnen door de hele binnenstad tussen camera’s worden aangesloten. Beiden maken gebruik van speciale AI-beeldtechnologie die is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven.

De westkust van Canada is kwetsbaar voor de enorme aardbevingsfout die langs de kust loopt. Altijd bezig met het upgraden van hun plannen om Vancouver, een stad met 2,5 miljoen inwoners, te beschermen, werkten stadsambtenaren samen met Esri Canada met behulp van de strata-plannen om een ​​slim 3D-model te maken. De PS-CRIMSON-applicatie en het model lieten het effect zien van een aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter op het dichtbevolkte centrum. De applicatie en het model simuleerden de verschillende scenario’s en stelden de stad in staat om de schade met een veel grotere mate van detail en nauwkeurigheid te voorspellen en vooraf in te schatten. Ze keken niet langer naar het niveau van een volkstellingblok over 5-10 gebouwen, maar konden nu het effect zien, tot op het niveau van binnenunits in de beschadigde gebouwen, en dan het effect zien van de verschillende niveaus van overstromingen die zouden volgen.

“Het PS-CRIMSON-project toonde verbeterde waardestromen en creëerde nieuwe producten die niet bestaan ​​op het gebied van noodbeheer. Deze waardestromen bieden verbeterde visualisatie boven en onder de grond en laten de impact op onze gebouwde omgeving zien. Hierdoor kunnen noodmanagers gedetailleerde informatie op gebouwniveau afleiden ter ondersteuning van responsinspanningen.” – Kristopher Hayne, Emergency Management Analyst, Vancouver Emergency Management Agency 

Eén team, één goal

De PS-CRIMSON-partners tonen een unieke complementariteit in hun samenwerking; waar Atos en Esri Canada het geïntegreerde platform bieden, terwijl ViNotion en Sorama experts zijn op het gebied van sensoring, Esri Canada de digitale twin city indoor-modellering creëert, Cyclomedia verantwoordelijk is voor de fotorealistische 3D-texturering en de Technische Universiteit Eindhoven ondersteunt met innovatieve oplossingen op AI. Samen dekken ze de volledige waardeketen voor een Smart City-oplossing, waarbij ze de verschillende silo’s van data en technologie samen integreren in één gemeenschappelijk platform. Daarnaast is met een aantal consortiumpartners een volgend ITEA-project genaamd SMART opgezet. Dit laat duidelijk zien waarom ze als eerste werden bekroond in de categorie Unique business partnerships.

“De kwaliteit van de samenwerking was uniek in het PS-CRIMSON-project en profiteerde van de diversiteit van knowhow en beheerste technologieën. Deze samenwerkingsgeest was zodanig dat de partners het hebben kunnen uitbreiden naar commerciële partnerschappen, wat altijd een uitdaging is. Deze partnerschappen zijn succesvol geweest in verschillende wereldwijde aanbestedingen. Alweer een sterk ITEA-succesverhaal op het gebied van smart city. Chapeau Bas voor het hele team! ” – Philippe Letellier, ITEA Vice-chairman 

Eerste commerciële wereldwijde successen

Dankzij het aanbieden van een complete Smart City-oplossing gewaardeerd door de steden, kent het project al zijn eerste commerciële successen; zij wonnen een aanbesteding voor Smart City Hilversum, die nu wordt ingezet en soortgelijke projecten worden uitgevoerd in Canada, de Verenigde Staten en China. Ze zijn nu de eersten die het PS-CRIMSON-platform gebruiken om waardevolle openbare gegevens tussen verschillende afdelingen te delen.

Het aanbod van PS-CRIMSON stelt de gebruikers van het platform in staat verdachte situaties op te sporen, te lokaliseren, de betrokken onderwerpen te volgen en in te grijpen voordat escalatie plaatsvindt. Dankzij de technologieresultaten van wereldklasse, die kunnen worden uitgebreid naar vele andere domeinen, kan dit nu allemaal worden gedaan met een hoge prestatie en nauwkeurigheid die twee tot drie jaar voorloopt op de markt, waardoor steden een betere en veiligere plek worden om in te wonen.

“Internationale crises vragen om internationale reacties, zoals we hebben geleerd tijdens de COVID-19-pandemie. Het effect van een aardbeving of overstroming op een stad veel nauwkeuriger kunnen voorspellen is een enorme innovatie op het gebied van openbare veiligheid. Als enige Canadese partner in PS-CRIMSON ben ik er trots op dat Esri Canada deel uitmaakt van deze inspanning.” – Alex Miller President, Esri Canada

Meer informatie:

https://itea3.org/project/ps-crimson.html