shared-spaces-amsterdam
  • logo_visense_mobilitydynamics_w115_wo_text_transparent

    ViSense UrbanDynamics

    Gebaseerd op

  • Twee maanden

    Project looptijd

Verkeer Shared Spaces Amsterdam

Fietsers en voetgangers hebben normaal hun eigen voet- en fietspad. In Amsterdam, achter het Centraal Station aan het IJ, is gekeken of de doorstroming van personen niet beter zou werken als de belijningen werden weggelaten en deze verkeersdeelnemers zelf moeten bepalen wie voorrang heeft.

Personen komen hier vanaf verschillende kanten bij elkaar en kruisen zich. Verkeer verplaatst zich tussen de pontjes, de taxi standplaatsen, het Centraal Station en de fietserstunnel onder het station. Kan dit allemaal wel goed gaan op zo'n “Shared Space”?

Aan ViNotion werd gevraagd om te meten of dit plan ook echt werkte. Gedurende een aantal weken werd met een tiental ViSense telcamera's het aantal voetgangers en fietsers geteld en hun bewegingspatronen gemeten. Op een aantal twijfelende verkeersdeelnemers na, bleek de doorstroming daadwerkelijk goed te gaan. Het geavanceerde ViSense analyse systeem bleek perfect geschikt voor het analyseren van buitentellingen van grote aantallen personen. Met een nauwkeurigheid van meer dan 95% konden de bewegingsstromen van alle fietsers en voetgangers accuraat in beeld worden gebracht.

Het resultaat

Voor meer inzicht in het UrbanDynamics systeem voor mobiliteitsonderzoek, refereren we graag naar het onderzoek op de Kleine Berg in Eindhoven.