project-kleine-berg-eindhoven-intro
 • logo_visense_mobilitydynamics_w115_wo_text_transparent

  ViSense UrbanDynamics

  Gebaseerd op

 • Eén week

  Project looptijd

 • 75.000 weggebruikers

  Geteld

Verkeer tellen in Kleine Berg te Eindhoven

De Kleine Berg is een steeds drukker wordend kruispunt met straten waar voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens door elkaar lopen en rijden zonder rijbaanaanduidingen of verkeerslichten. ViNotion heeft voor de Gemeente Eindhoven een week lang al het verkeer geteld op de Kleine Berg.

Doel van de tellingen was het meten van de verkeersbewegingen om inzicht te geven hoe het kruispunt gebruikt wordt door de verschillende deelnemers.

Voor het project is het ViSense UrbanDynamics systeem als basis gebruikt.  Om alle verkeersdeelnemers op de kruising te kunnen tellen zijn drie systemen geïnstalleerd, een voor elke toegangsweg tot de kruising. De camera’s zijn vervolgens allemaal gekalibreerd zodat locaties van de verkeersdeelnemers in het beeld omgerekend worden naar GPS coördinaten. Door de gegevens van de drie systemen te combineren heeft ViNotion een totaalbeeld van de verkeersdeelnemers op de kruising gegenereerd. De ruwe telgegevens zijn vervolgens verwerkt tot een gedetailleerde rapportage met inzicht over het gebruik van de kruising.

Het resultaat

In een week heeft ViSense ruim 75.000 verkeersdeelnemers geteld. Meer dan de helft daarvan waren voetgangers, gevolgd door fietsers (42%) en in veel mindere mate auto’s (6%) en vrachtwagens (1%). Tijdens de weekdagen was een duidelijke piek te zien in het aantal fietsers tijdens de ochtend- en avondspits. In de weekenden was deze piek niet aanwezig, maar was er in het weekend wel een verdubbeling van het aantal voetgangers t.o.v. de weekdagen. Opvallende zaken waren er ook, zo reden automobilisten tijdens de ochtendspits regelmatig tegen het verkeer in en is er tijdens de week tellen geen enkel uur niets geteld. Met recht een levendig stuk Eindhoven.

Matthijs Zwemer
Projectleider Kleine Berg in Eindhoven

Bekijk ook andere projecten van Matthijs:

Verkeer Shared Spaces in Amsterdam